Älvdalska

älvdalska

Älvdalskan är ett språk, inte en dialekt. Det är den internationella organisationen SIL International, med säte i USA som har gett sitt godkännande. Organisationen är en helt opolitisk organisation, driven av språkvetare som styr kategoriseringen av språk i världen. Utskottet delar regeringens uppfattning att Älvdalens kommun på olika sätt bör kunna stödja älvdalskans bevarande inom kommunens ordinarie verksamhet och ge barn möjlighet att lära sig älvdalska, samt att det även inom ramen för folkbildningen bör finnas förutsättningar att stödja bevarandet av älvdalskan. Utskottet. svenska → älvdalska subj. subjunktion (underordnande konjunktion). sv. svensk, svenskt, svenska, svenskan. syn. synonym. t. till. trans. transitivt. trol. troligen. ung. ungefär. ursprungl. ursprungligen. uttr. uttryck. vanl. vanligt, vanligtvis. vb, verb. åld. ålderdomligt. älvd. älvdalsk, älvdalska, älvdalskt. Älvd. Älvdalen. äv. även.

Älvdalska Video

SPRÅKJULKALENDER - 12 dec - älvdalska

Älvdalska - fram

Switch to audio verification. Nyligen fick även älvdalskan en modern grammatik skriven av Bengt Åkerberg, ett arbete som enligt Dalarnas Tidningar tagit femton år. Ty innan man bestämmer sig för att kämpa emot utvecklingen eller att ge upp, borde man veta mer om vad saken gäller. Utskottets ställningstagande innebär att riksdagen sannolikt kommer att fatta samma beslut. I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. Europarådets konvention, som Sverige lovat att följa, hndlar inte bara om etniska minoriteters språk. Nja, även om målen ser rätt lika ut är det ändå ganska stora skillnader mellan dem, till och med så stora att den inbördes begripligheten ibland är i fara. älvdalska Alla har de visserligen förändrat ordet något, var och en på sitt sätt, men inte seb sisjön än att man fortfarande tydligt ser likheten. Om man skall kämpa för att älvdalskan skall överleva, eller om man så småningom helt skall ge efter för rikssvenskan, det avgör Älvdalens folk och ingen seb sisjön. För information om hur du skriver älvdalska bokstäver som saknas i det svenska alfabetet - tryck sinnesrobönen knappen "Bokstäver". Det finns två möjliga perspektiv på älvdalskan: I utvecklingen från klassisk älvdalska har många äldre syntaktiska drag försvunnit, även om många också bevarats.

Älvdalska - Kimmy Schmidt

Hon är född o stockolm Men, skriver Östen Dahl, frågan är om det är rimligt att stämpla älvdalskan som ett minoritetsspråk när den talas av etniska svenskar. Dessutom gästas mötet av Lena Willemark, som sjunger på älvdalska. Man har ju aldrig fått någon undervisning eller träning i vare sig det ena eller det andra. Prinsessan Sofia är hemma från Älvdalen och är en av de tretusen som talar språket.

Comments (0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *